urban[t]est 2010

17.08.2010 Prešov

V týchto dňoch pokračujú prípravy na multikultúrny festival urban[t]est 2010, ktorý organizuje občianske združenie Cirkus 49.
Projekt nadväzuje na zámery predchádzajúcich ročníkov festivalu [t]urbanfest, jeho realizáciu však posúva do mestského prostredia, čomu zodpovedá nový názov.
\"urban[t]est 2010\" bude prebiehať celý týždeň, v dňoch 4. - 11. septembra v Prešove. Organizátori podujatia sľubujú koncerty, graffiti/street art jam, live painting battle, výtvarné workshopy, inštalácie, divadelné a filmové predstavenia. Festival sa rozšíril aj o odborné prezentácie, prednášky, diskusie a školenia.
Hlavnou myšlienkou je otestovať mesto, ako priestor pre kultúru. Aktivity sa budú realizovať v mestských oddychových zónach, na sídliskách a v kluboch v Prešove. Výber mestského - urbánneho prostredia, ako miesta konania festivalu, nie je náhodný a súvisí so snahou konfrontovať širšiu verejnosť so súčasnými formami umenia. Vytvorením priestoru na dialóg medzi alternatívnou kultúrou, odbornou verejnosťou a obyvateľmi mesta sa urban[t]est 2010 pokúsi preklenúť zaužívané predsudky týchto skupín o sebe navzájom.

Projekt chce zároveň poukazať na absenciu priestorov vhodných na realizáciu umeleckých aktivít v Prešove a fenomén kultúrnych fabrík ( Bratislava, Žilina, Košice a Banská Štiavnica). Kulturfabrik by sme mohli zjednodušene nazvať kultúrnym centrom, uzlom, zrealizovanom v starých, opustených priestoroch fabrík, priemyselných budov, budov, ktoré v toku času stratili svoje opodstatnenie. Ich rôznorodé aktivity smerujú k oživeniu opustených priestorov a realizovaním kultúrno - spoločenských aktivít presahujú až do sociálnej oblasti. Charakteristickými znakmi je tiež ich multidisciplinarita a otvorenosť. Okrem organizovania tradičných kultúrnych podujatí poskytujú mladým ľuďom, umelcom, zázemie na vznik a vývoj ich vlastných projektov.
V Prešove má myšlienka založenia podobného centra už niekoľko rokov, avšak nikdy nebola dostatočne presadená a realizovaná z rôznych dôvodov. Problém nevyriešili ani novootvorené kluby, ktorých priestory boli nedostatočné, hlavne veľkosťou a funkčnosťou. Najväčším problémom a kameňom úrazu pri organizovaní náročnejších projektov bol teda priestor, čoho následkom bolo prispôsobovanie projektom dostupným priestorom, čím projekty strácali na kvalite. Mnohé projekty napr. rezidenčné pobyty, divadelné predstavenia, väčšie výstavy, tak nie je možné ani realizovať.
Umelecké aktivity zrealizované počas konania festivalu budú neobvyklým, symbolickým spôsobom upozorňovať na absenciu takéhoto priestoru. Rôznorodými happeningami, projekciami, koncertami a výtvarnými inštaláciami na nezvyčajných miestach otestujú mesto a záujem obyvateľov o realizáciu centra Kulturfabrik v Prešove.
Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR v rámci grantového programu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 a finančnej podpore Nadácie Intenda.

Viac informácií na facebooku \"Festival urbantest\" a čoskoro aj na www.urbantest.sk
 

Vyberte región

mark